maandag 1 oktober 2012

Voorbeelden van onze voelschorten

Omdat het voor jullie waarschijnlijk heel moeilijk is om een visuele voorstelling te maken van mijn voelschorten heb ik vandaag enkele voelschorten gefotografeerd.
De roze voelschorten hebben allen een badhanddoek als basis. Hieraan zijn twee linten vast gestikt zodat deze omgebonden kunnen worden. Bij de bedlegerige bewoners worden de linten vastgeknoopt aan de bedsponden, bij degene die in een rolwagen zitten worden ze om de taille geknoopt.
Op de voelschort(en) zijn knopen genaaid, een zacht poppetje in badstof dat aan de schort bevestigd is door een knopenelastiek ( het voordeel hiervan is dat je dit eraf kan halen en apart wassen of materiaal afwisselen), een zacht kussentje met kleine belletjes, een stukje schuurspons,...
Je merkt dat alles heel kleurrijk is. Ik doe dit omdat kleurrijke materialen visueel aantrekkelijker zijn (heel wat ouderen hebben te maken met een slechter zicht).


Op onderstaand voorbeeld zien jullie het resultaat van een voelschort die omgebonden is bij een bewoner die in een rolwagen zit.

Op deze schort is er gewerkt met een handschoen in zachte badstof, een stukje schuurspons, een hartje geknipt uit een katoenen stof en gevuld met watten, een lapje luchtnopjes vastgezet met bloemen ( uit een bloemenkrans en vastgezet met kleine knoopjes).
Ik kies er bewust voor om slechts een aantal materialen aan te brengen! Wanneer de schort overvol materiaal wordt genaaid vergalopperen we ons doel van zintuiglijke prikkeling! Een teveel aan materiaal zorgt voor een overprikkeling!

Op onderstaande  foto zie je een bedlegerige dame die een bloemetjes schort heeft ( hema). Er is een zacht zelfgemaakt kussentje opgenaaid met zes belletjes. Dit voorwerp is Mieke haar geliefkoosd materiaal , ze knijpt erin, schudt ermee en frult er heel de dag aan. Verder is er een rits opgenaaid, veel dementerenden vinden het fijn om een rits open en dicht te ritsen ( dit geeft zowel een bepaald geluid als een stimulans van de tastzin).


Morgen volgt er een voorbeeld van een persoonlijke voelschort!


5 opmerkingen:

 1. ik ga voor een man bij ons op het werk ook een voelschort maken (denk ik) nog goede tips...xx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik ben al een tijdje thuis na zware rugoperatie en zou wat vrije tijd willen invullen door voelschorten te maken voor mensen die er behoefte aan hebben,denkt u dat ze in rusthuizen interesse zouden hebben dat ik dit zou doen,ik wil hier helemaal niks aan verdienen,msch de kosten van schorten ,grtjs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste,

  Ik ben ervan overtuigd dat heel wat mensen met dementie gebaat zijn met een voelschort! In veel rusthuizen is deze methodiek nog niet (genoeg) bekend. Dus stap gerust binnen in een rusthuis in uw buurt en vertel ze over de voelschorten. Ik denk dat je daar heel wat mensen met dementie gelukkig kan maken! Ik wens je heel veel succes toe! Groeten, Nadia

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste Nadia,
  sinds een maand ben ik vrijwilliger op een afdeling met dementerende bejaarden in ons dorp. Als voormalig kleuterleidster kreeg ik de kriebels om iets creatiefs voor hen te kunnen doen/ maken. en vooral om zo contact met hen te kunnen maken. Ik heb je site gevonden en ben reuze enthousiast geworden van de voelschorten en de ideeën erachter. Ik wil het maken/ samenstellen van deze voelschorten graag uitwerken in een werkplan. In ons dorp zijn veel mensen reuze creatief met naald en draad, en in het woonzorgcentrum waar ik vrijwilliger ben/ en het andere woonzorgcentrum in ons dorp zijn ze op zoek naar activiteiten voor bewoners. Mijn uitdaging is om vraag en aanbod aan elkaar te verbinden. de een een activiteit, de ander een voelschort/ doek.
  ik wil je vragen of ik je idee mag uitwerken en op deze manier mag gebruiken,
  groet Pieternel

  BeantwoordenVerwijderen