woensdag 10 oktober 2012

Aromabad

Onze bewoners krijgen wekelijks allemaal een aromabad.
Een aromabad is een lekker warm bad waar enkele druppels etherische olie aan toegevoegd wordt.
De olie verspreidt een lekkere geur die de zintuigen prikkelen.
Naargelang de persoonlijkheid van de bewoners wordt er een bepaalde geur aan toegevoegd.
Sommige bewoners hebben eerder nood aan een rustgevende geur zoals lavendel, andere zijn eerder geholpen met iets opwekkends zoals citrus.
In de winterperiode gebruiken we vaak enkele druppels tea tree, deze etherische olie werkt weestandverhogend.
Belangrijk om weten is dat de etherische olie opgelost moet worden in een bodempje melk en zo bij het badwater wordt gedaan!
Alles hangt af van het moment zelf, hoe is de bewoner opgestaan, wat is zijn / haar gemoedstoestand op dat moment,...
Naast toevoeging van de etherische olie wordt heel de “bad sfeer” ook aangepast aan de individuele bewoner. Een rustig klassiek muziekstuk of meditatie muziek,...
Muziek is een niet te onderschatten item, het creëert een bepaalde sfeer en onze bewoners zijn hier zeer gevoelig voor.
De juiste muziek kan ervoor zorgen dat de bewoner in een bepaalde stemming raakt en zich helemaal openstelt voor je benadering.
We trachten op die momenten de bewoner onder te dompelen in een relaxatie sfeer waar er extra individuele aandacht besteedt wordt aan hem of haar.
Ze krijgen allemaal een heerlijke gelaats-, nek- en hoofdmassage en je merkt dat zelfs degenen die niet graag in bad gaan enorm genieten!
Je ziet bij wijze van spreken de spanning en onrust als sneeuw voor de zon verdwijnen.
Heel wat bewoners vallen gewoon in slaap tijdens zo een badsessie omdat ze zo ontspannen en relaxt zijn, dat is altijd mooi om te zien.
Anderen maken van de gelegenheid gebruik om hun zorgen en angsten met je te delen. Ook dat zijn altijd mooie momenten, een bewoner voelt zich zo veilig en vertrouwd dat hij /zij je dingen vertelt die hij /zij anders niet zou vertellen.
Voor een hulpverlener zijn dit uiterst kostbare momenten, je bent er helemaal voor je bewoner en er worden banden gesmeed die onbetaalbaar zijn!
Ik geef zo een vijf baden per week, voor mezelf zijn dat eveneens “rustpunten” in de zorg. Ik geniet er evenveel van als mijn bewoners.
En als de badsessie voorbij is krijgen ze van mij nog een druppel van de aroma olie mee op hun kleding. Deze geur herinnert hen nog een hele dag aan een fijn en warm menselijk samenzijn!

Tot morgen,
Nadia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten