woensdag 10 oktober 2012

Voel armbandjes

Naast voelschorten maak ik ook voel armbandjes.
Deze armbandjes zijn zeer makkelijk te maken en dus ideaal voor mensen die weinig tijd hebben en niet zo graag naaien ; )
Deze hebben hetzelfde principe als de schorten, namelijk basale stimulatie en zintuiglijke prikkeling.
De meeste van mijn bewoners hebben naast een schort ook een armbandje aan. Wanneer zij voelen en frullen aan hun schort, rinkelt het belletje aan hun armband wat nog een extra prikkeling van de zintuigen geeft. 
Dit stimuleert hen om te blijven voelen want bij iedere beweging wordt hun gehoor geprikkeld.
Ik gebruik ze ook bij bewoners die lijden aan bewegingsdrang ( =onvermogen om de ledematen stil te houden). Deze mensen zwaaien met armen en wiebelen met hun benen. Ik merk dat de armband hen prikkelt ( gehoor, visuele,..) waardoor zij gaan voelen en experimenteren en de bewegingsdrang doorbroken kan worden.
De armbanden worden gemaakt uit een zachte en elastische stof ( het zijn eigenlijk brede haarrekkers). Op de armbanden worden er kleine kattebelletjes genaaid, bloemen met knopen, een stukje (schuur) spons, lintjes,...
Je kan het materiaal afstemmen op de bewoners. Als iemand bijvoorbeeld zeer veel nood heeft aan een prikkeling van het gehoor kan je hem ook vol kattebelletjes naaien!
Ook nu is het belangrijk om met felle kleuren te werken! Onze mensen hebben vaak een minder goed zicht, felle kleuren worden beter waargenomen!                                               


                                                 


     Aan de ene kant van de armband werden er twee kleine   kattebelletjes genaaid met een lintje         

  De andere kant van de armband bestaat uit twee bloemen met knopen  

Hier een selectie van het benodigde materiaal:
kleine kattebelletjes, een elastische brede haarrekker, bloemen, stukje spons, knopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten