zaterdag 6 oktober 2012

Niet altijd peis en vree op de afdeling

Er zijn zo van die dagen dat je ' s ochtends al voelt dat er iets in de lucht hangt.
Vandaag was zo een dag, verschillende collega's moesten om 9u op een bijscholing zijn. Dat brengt meestal gejaagdheid en stress met zich mee. Nog zoveel te doen en nog zo weinig tijd, een race tegen de klok.
Hulpverleners stralen die zenuwachtigheid en stress uit naar bewoners en zijn zich daar vaak niet van bewust.
Een bewoner wil zijn verhaal doen of zit met zorgen en angsten, de hulpverlener is dan misschien wel lijfelijk aanwezig maar is er eigenlijk niet. Er spoken in zijn of haar hoofd andere zorgen.
En onze bewoners pikken dat gevoel op, ook zij gaan zich steeds nerveuzer en onrustiger gedragen.
Eigenlijk is dit een zeer “normaal” gegeven, onze bewoners zijn niet (meer) in staat om situaties en gevoelens te rationaliseren zoals wij dat doen in ons dagelijks leven.
Zij leven vooral op hun gevoel, wat zij zien is wat het is!
En op zulke momenten krijg je een domino effect, een hulpverlener staat onder stress wordt misschien al wat minder geduldig, een bewoner pikt dit gevoel op en reageert zich af op zijn omgeving, met alle gevolgen van dien.
Onze bewoners zijn sowieso zeer gevoelig aan sfeer, een rustige relaxte sfeer werkt veel gunstiger dan een gejaagde en nerveuze.
Zo ging het deze ochtend dus ook...Jef een man van 88 jaar werd zeer onrustig van het over en weer geloop van een verzorgende wat resulteerde in een Jef die verbaal agressief werd. Hij begon te schelden en te roepen “ klootzakken, smeerlappen,...deze tirade werkt uiteraard ook op het moraal van de andere bewoners. Sommige beginnen mee te roepen, andere duiken in elkaar van schrik...
Dit zorgt ervoor dat er een “grimmige “ sfeer ontstaat waarvan je al op voorhand weet , ik moet ingrijpen of het loopt verkeerd af.
En dan ben je “brandjes” aan het blussen want probeer maar eens met twee overgebleven hulpverleners terug rust te brengen bij 34 dementerende bewoners.
Op zulke momenten brengt muziek en aromatherapie vaak een oplossing.
Op onze afdeling hebben wij enkele aroma verstuivers ( dit zijn kleine ventilatoren waar men enkele druppels aroma olie kan indoen en verstuiven in een ruimte) waar we op zulke momenten werken met lavendel geur. Lavendel werkt rustgevend en kalmerend en heeft een positieve invloed op de gemoedstoestand van onze mensen en onszelf!
Daarnaast helpt rustige, klassieke muziek ook om opnieuw rust te creëren tijdens moeilijke situaties.
Gelukkig hebben we deze hulpmiddelen tot onze beschikking, het blijven echter hulpmiddelen.
Ik denk dat we ons met zijn allen veel meer bewust moeten worden van onze eigen gemoedstoestand. Hoe staan wij in het werkveld, welke zorgen en irritaties brengen wij mee binnen....
Dit is uiteraard geen verwijt maar slechts een bedenking!!!
Dementerenden zijn super gevoelig aan sfeer en geef hen eens ongelijk, wie van ons durft er te beweren dat wij niet te beïnvloeden zijn door reclame, negatieve gevoelens of een gespannen sfeer?
Vaak zijn het onze bewoners die ons een spiegel voorhouden en ons confronteren met onze binnenkant! Wat uiteraard een wijze levensles is voor wie ervoor open staat!

Tot morgen,
Nadia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten