zondag 11 november 2012

Voeldekens

Eerder vertelde ik al dat ik heel wat bedlegerige patiënten heb op de afdeling.
Deze bewoners kregen voordien ook een voelschort maar ik merkte al snel op dat het oppervlak van een schort eigenlijk te klein is voor hen.
Dus maakte ik voeldekens, het voordeel is dat de dekens groot en zacht (fleece) zijn en dat ze aan de bedsponden kunnen vastgemaakt worden met linten zodat hun functie bewaard blijft.
Onze bedlegerige bewoners vinden ze alvast geweldig!
Ze frullen spontaan aan al het materiaal en ze zijn opmerkelijk alerter dan voorheen.
En eigenlijk is dat ook logisch, voorheen werden zij (minder) geprikkeld waardoor ze al snel in apathie en "sufheid" belandden.  En juist deze doelgroep moet blijvend geprikkeld worden om hun degeneratief ziekteproces af te remmen.  
De voeldekens zorgen er dus voor dat ze " connectie" blijven houden met hun omgeving wat ook hun relatie met familieleden bevordert.
Nu hebben ze samen "iets" om te doen en om over te praten.
Ook naar (klein) kinderen toe is het een fijn project. Kinderen vinden de kleurige dekens en schorten prachtig en zij "spelen" spontaan mee met hun dementerende grootouder wat uiteraard positief bijdraagt aan hun relatie.
Sommige kinderen maken thuis ook spontaan een kralenketting en komen deze dan aan mij afgeven " dat is voor op ons moeke hare schort"! Dat je zulke dingen kan verwezenlijken is toch geweldig!
Dementie zet sociale relaties vaak op losse schroeven en veel bezoekers worden afgeschrikt door het ziekteproces , vooral kinderen reageren vaak angstig op het onvoorspelbare gedrag van een dementerende. Dus is het geweldig dat je door de voelschorten en voeldekens de ziekte toch iets "mooier" kan maken.
Op onderstaande foto's laat ik jullie meekijken naar een voeldeken en het materiaal dat erop bevestigd is.
voeldeken 

gebreid lapje met belletjes vastgemaakt met knopenelastiek

wollig hartje met gekleurd lint
kraaklapje
 

2 opmerkingen:

  1. Hallo Nadia,

    Ik ben een opvoedster in een tehuis voor volwassenen met een mentale beperking. Ook daar zien we meer en meer gevallen van dementie. Onze bewoners worden ook ouder natuurlijk! Op zoek naar hoe we hen het beste kunnen begeleiden en bezighouden kwam ik op jouw site terecht. Wat fantastisch! Ik neem heel wat tips mee en we gaan aan de slag met de voelschorten-dekens-ect!

    Bedankt!
    Laura

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Laura,

    Leuk om te horen dat ik je kan inspireren!
    Ik heb zelf 20 jaar in de gehandicaptensector gewerkt!
    ( ik ben zelf ook een opvoedster).
    Er zijn heel wat overeenkomsten tussen dementerenden bejaarden en personen met een verstandelijke beperking.
    Veel succes met het maken van voelschorten / dekens,...
    Het is echt een geweldige methodiek!
    Groeten,
    Nadia

    BeantwoordenVerwijderen