vrijdag 23 november 2012

Gevaarlijke materialen voor dementerenden

Wij zijn er ons niet altijd van bewust maar er zijn heel wat ( goedbedoelde) cadeautjes die ronduit gevaarlijk zijn voor dementerenden.
Zeker nu wanneer de kerstperiode in aantocht is wil ik jullie er toch attent op maken dat de mooie kerstrozen uiterst giftig zijn!
Familie of vrienden brengen met de beste bedoelingen een kerstroos mee voor een dementerend familielid maar je doet hem of haar daar geen plezier mee!
Heel wat van onze bewoners bevinden zich omwille van hun ziekteproces terug in de orale fase en stoppen alles in hun mond. Zij kunnen geen onderscheid meer maken tussen eetbaar en oneetbare materialen!
En alles wat veel kleur heeft en er “mooi” uitziet geeft als connotatie “ snoep”.
Bij ons in de voorziening hangt het dan ook vol met affiches dat het meebrengen van kerstrozen en kerststukjes ten strengste verboden is!
Als je graag een plantje of bloemetje meebrengt zorg dan voor een “nep” exemplaar. Dat is minstens even mooi maar stukken veiliger!
Daarnaast kan het overgrote deel van onze mensen niet ( meer) zelf zorgen voor planten en bloemen waardoor deze mooie en vaak ook dure bloemstukken na enkele dagen stuk zijn.
Het zou de eerste keer niet zijn dat een bewoner afgevoerd moet worden met een ernstige vergiftiging omwille van kerstroos , hulst of de “mooie rode besjes” !
Daarnaast denk ik ook aan het vele snoepgoed dat onze bewoners in deze tijd van het jaar krijgen.
Veel van onze bewoners kennen geen “ limiet” (meer) wat snoepen betreft.
Een zak chocolade wordt in één keer verorberd, met alle gevolgen van dien.
Of wat dacht je van een zak mandarijntjes die veel van onze bewoners proberen op te eten met schil en al.
Of een lekker flesje porto waar vader zo van houdt , wordt binnen gegoten zoals limonade.
En ik ben me er ten zeerste van bewust dat alle familieleden en vrienden van dementerenden dit met de beste bedoelingen meebrengen maar bespreek dit met de hulpverleners op dienst! Vaak weten zij niet dat er van alles en nog wat meegebracht is voor de bewoners en zij hollen dan ook achter de feiten aan.
Bij ons op de afdeling hebben we een systeem gevonden:
Familieleden brengen snoep, drank of fruit mee en dit wordt afgegeven aan de hulpverleners.
Op ieder cadeau wordt een etiket met naam gekleefd en wordt bewaard in de grote ijskast ( waar een slot op zit).
Dagelijks krijgen onze bewoners een stuk chocolade, een borreltje of een stuk fruit dat van hen persoonlijk is. En zo kunnen er alvast geen misverstanden of ongelukken gebeuren!
En... wees gerust, bij ons krijgen alle bewoners iedere dag heel wat lekkers en zorgen “nep” planten voor een huiselijke en gezellige sfeer!

2 opmerkingen:

 1. Hallo Nadia,
  ik ben toevallig op je blog terecht gekomen en ik vind het super interessant en herkenbaar wat ik hier allemaal lees!

  Mijn schoonvader leidt aan dementie (eerste stadium), maar we zien hem steeds sneller achteruitgaan, ondanks medicatie...
  met de kerstperiode in zicht weten we echter niet goed wat we hem cadeau kunnen doen. Zou jij ons eventueel wat tips kunnen geven? Is bijvoorbeeld een cd met klassieke muziek een goed idee (hij luistert daar graag naar), of is dit moeilijk, aangezien de bediening van de cd-speler steeds moeizamer verloopt?

  Alvast bedankt voor je tip(s)!
  Katrien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi katrien,
  Fijn dat je mijn blog interessant vindt en dat je er ook iets aan hebt ( das mijn bedoeling ; )
  De CD is een zeer goed idee, want muziek heeft een ongelooflijke impact op dementerenden ( kijk maar eens op de site van studio Brussel!).
  Een trucje om de CD speler zelfstandig te laten bedienen : kleef een rode bol op "de play" knop. Vaak kunnen dementerenden dit dan nog zelf bedienen ( door het visuele aspect).
  liefs,
  Nadia

  BeantwoordenVerwijderen