dinsdag 1 januari 2013

Vuurwerk is niet leuk voor iedereen!

Traditiegetrouw wordt er heel wat vuurwerk afgestoken om het nieuwe jaar in te luiden.
En heel wat mensen vinden dit leuk en prachtig om te zien. En dat is het ook als je dat vuurwerk kan kaderen!
Dat er heel wat dieren doodsangsten uitstaan vergeten we soms wel eens...
En niet alleen dieren vinden dit angstaanjagend ook onze bewoners weten totaal niet wat er gebeurd!
Toen ik deze ochtend aankwam op het werk zaten er al een aantal bewoners samen in de verpleegpost met de nachtverpleegkundige.
De verpleegkundige vertelde dat het een helse nacht was geweest!
Een aantal van onze bewoners werd opgeschrikt uit hun slaap door de vele knallen van een naburig vuurwerk.
En hoe de “nachtzuster”hen ook met handen en voeten trachtte uit te leggen dat er niets aan de hand was...dat het alleen maar vuurwerk was... het was zinloos.
Heel wat van deze mensen dachten dat de oorlog opnieuw uitgebroken was... want zij associëren knallen met geweerschoten!
En probeer maar eens al enige “nachtzuster” een tiental dementerenden te kalmeren en te sussen! Dat is bijna onbegonnen werk.
Dus maakte de nachtzuster voor iedereen warme chocomelk en zaten zij midden in de nacht samen aan een tafel om elkaar te steunen en te troosten.
En paniek heeft uiteraard een domino effect... wanneer één iemand erg bang reageert zet dat de anderen nog meer aan om ook bang te zijn. We zijn nu eenmaal kuddedieren!
En ... het kan nog erger... één van onze dames werd zo opgeschrikt door een knal dat ze haar evenwicht verloor en daarbij haar pols brak.
Ze werd met een ambulance afgevoerd...
En ook vanochtend waren onze bewoners nog steeds erg verward en angstig...
Heel wat bewoners wilden hun “verhaal” vertellen...
zuster, het was verschrikkelijk deze nacht”! “Ik ben blij van je te zien want ik was bang dat ze je hadden meegenomen”...
En ... op zulke momenten kan je alleen maar een “vertrouwd” anker wezen en veiligheid uitstralen... en hopen dat er geen mensen zijn die de overschot van hun vuurwerk opnieuw aansteken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten