zondag 27 januari 2013

Dementerenden en muziek

Zoals ik eerder vertelde heeft muziek een therapeutische werking op dementerenden.
Het “muzikaal” gevoel ligt in een ander deel van de hersenen dan het “geheugen” waardoor muziek niet verloren gaat.
Wij zingen en dansen heel wat af op de afdeling maar sinds kort gaan we nog een stapje verder.
We maakten zelf eenvoudige muziekinstrumenten...zoals daar zijn: doosjes met rijstkorrels of mais, een regenpijp, armbanden met belletjes, stokjes om op elkaar te slaan, uitgeholde kokosnoten, zelfgemaakte trommels,... en we betrokken een vrijwilliger die heel erg goed piano kan spelen.
Dus musiceren we vanaf nu iedere donderdagochtend ...tot grote vreugde van onze bewoners.
Onze piano man speelt bekende deuntjes en de bewoners begeleiden op de muziekinstrumenten terwijl enkele bewoners zingen.
Jef, een man van 88 jaar heeft jarenlang in de fanfare gespeeld...hij is onze “dirigent”.
Jef neemt zijn taak zeer ernstig...hij staat als eerste aan de deur te wachten op donderdagochtend...zit achter de anderen hun veren...”voortdoen want we gaan eraan beginnen”...geweldig om te zien!
Eerder was Jef een nogal teruggetrokken man die nog weinig levenslust had.
Het muziekgroepje betekende voor hem een serieuze ommezwaai...het levensvuur laaide terug op...hij had weer iets om naar uit te kijken, voelde zich opnieuw nodig...!
En...misschien klinkt het niet altijd even “zuiver” maar dat geeft ook niet.
Het draait vooral om het samen muziek maken, het samen bezig zijn, samen iets creëren...
Het stimuleert het groepsgevoel , geeft zelfvertrouwen en eigenwaarde aan mensen...en daar draait het in de eerste plaats om!!!
vanaf heden heeft Joostens dus zijn eigen muziekband ; )

3 opmerkingen:

 1. Geweldig, een feest van herkenning. Als vrijwilliger speel en zing ik tijdens muziekactiviteiten in het lokale verzorgingshuis met dementerende ouderen en ze genieten er met volle teugen van. Als je het goed vindt, zou ik graag een deel van je verhaal met een link naar je pagina opnemen op mijn website; www.muziekistherapie.com.

  Groetjes, Reinder Paauw

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Reinder,

  Uiteraard mag je dit op je site delen! En echt schitterend dat je vrijwillig muziek maakt met dementerenden.
  Groeten,
  Nadia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Nadia,

   Bedankt en ondertussen heb ik je stukje gedeeld. Het muziek maken en zingen met dementerenden geeft ontzettend veel voldoening. Het is zo mooi te zien hoe mensen er van opleven.

   In de laatste regels van je bericht, schrijf je dat muziek het groepsgevoel stimuleert, zelfvertrouwen en eigenwaarde geeft. Is dat vanuit je eigen ervaringen geschreven of heb je daar ook onderbouwingen van? Ik onderschrijf je mening want het is ook mijn ervaring, maar probeer ook zoveel mogelijk gepubliceerde onderbouwingen te vinden (voor de sceptische medemens).

   Groetjes, Reinder

   Verwijderen