zondag 20 januari 2013

Hulpmiddelen die de veiligheid vergroten

Iedereen die werkt of samenleeft met dementerenden weet dat deze mensen nood hebben aan een verhoogde bescherming qua veiligheid.
Dementerenden beseffen zelf niet ( meer) welke situaties gevaar inhouden of zij ondernemen zaken die ronduit gevaarlijk zijn voor zichzelf en hun omgeving!
Zo hebben wij iemand op de afdeling die overal aan prutst en frult...ook aan de stekkerdozen. Wij stoppen voor de veiligheid een kinderslotje in de stekkerdoos.
Een veilige en zeer eenvoudige oplossing.
Daarnaast komen heel wat bewoners ' s nachts uit hun bed en beginnen rond te dwalen op de gangen of zij gaan op andere kamers binnen.
Dit zijn precaire situaties want andere bewoners worden daardoor erg angstig.
En als nacht verpleegkundige heb je dit vaak niet onmiddellijk gezien.
Bij zulke mensen plaatsen we een deur scanner op de kamer.
Een deur scanner is een elektronisch “doosje” dat aan de deurpost wordt bevestigd. Wanneer de bewoner zijn kamer verlaat krijgt de verpleegkundige een alarm signaal op haar bieper zodat zij onmiddellijk op de hoogte is.
Ook in een thuissituatie kan dit een hulpmiddel zijn voor de nachtrust van de medebewoners ( het alarmsignaal wordt dan verbonden met een telefoon of gsm).
Een vaak voorkomend probleem ( in thuis situaties ) is het vergeten van een pan die op het vuur staat! Dit kan zeer gevaarlijke gevolgen hebben! Dankzij de moderne automatisering ( domotica) is het mogelijk om een alles-uit-knop te installeren. Op deze knop wordt alles aangesloten dat eventueel kwaad zou kunnen.
Heel wat bejaarde dementerenden gaan al vroeg naar bed waardoor de kans zeer groot is dat ze 's nachts wakker worden en uit bed komen. Om naar het toilet te gaan of om iets te drinken,...
De installatie van kleine nachtlampjes ( plint) kunnen de route aangeven naar het toilet...Er bestaan nachtlampjes met een ingebouwde sensor die vanzelf aangaan als ze beweging detecteren.
Een eenvoudige manier om een dementerende te oriƫnteren in de ruimte en de kans op val incidenten te verkleinen!
Het bewaken van het dag-nachtritme is heel belangrijk. Want heel wat dementerenden hebben de neiging om tijdens de nacht actief te worden en overdag veel te slapen. Dit verstoort hun biologische klok en kan leiden tot ernstige gedragsproblemen.
In de praktijk is gebleken dat heel wat dementerenden baat hebben bij een zogenaamde “wake-up” lamp. Deze lamp is een soort wekker. De hoeveelheid licht die de lamp afgeeft, neemt langzaam maar zeker toe. Hiermee wordt het natuurlijk opkomen van de zon nagebootst.
En zo zijn er tal van hulpmiddelen die het langer thuis wonen kunnen bevorderen of die het leven van een dementerende en zijn omgeving veiliger kunnen helpen maken.
nachtlampje met sensor


nachtlampjes op de plint

wake-up lamp
-

Geen opmerkingen:

Een reactie posten