vrijdag 18 januari 2013

Dementerenden en de teletubbies

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat dementerenden graag naar de teletubbies kijken!
Vooral... omdat deze “kleuter reeks” zeer rustig en kalm verloopt”.
Licht – en zwaarder dementerenden vinden dit verloop zeer prettig!
Zelfs dementerenden in een vergevorderd stadium worden rustig(er) als ze naar dit programma kijken.
Men ziet onze mensen als het ware 'rustig' worden voor de tv wanneer teletubbies vreemde geluiden maken of dezelfde zin vier keer herhalen!
Deze rust ontstaat omdat bij de teletubbies de achtergrond meestal niet beweegt en er vaak maar één teletubbie tegelijkertijd op de voorgrond treedt en de aandacht trekt.
Zelfs wanneer er meerdere teletubbies tegelijkertijd te zien zijn maken ze steeds dezelfde bewegingen wat veiligheid uitstraalt.
Er is dus een zeer goede balans in bewegings- en geluids prikkels!
En het is juist die balans die voor dementerenden zeer belangrijk is!
Wij zijn er ons vaak niet van bewust hoe storend al onze bewegingen en onze decibels zijn voor hen!
Met de beste bedoelingen wordt er in de gangen tegen elkaar geroepen... maar we beseffen niet hoe onveilig we onszelf maken t.o.v personen met een cognitieve beperking!
Zij interpreteren deze “geluidsprikkels” totaal anders dan wij!
En... dit komt omdat wij in staat zijn tot het decoderen van boodschappen. En zij ( niet) meer!
Dit geldt ook voor bewegingen... hoe vaak benaderen we niet iemand van achteren... ( zonder daar over na te denken)...wij horen dit en kunnen dit interpreteren als zijnde “ er loopt iemand achter mij” . Een dementerende kan dit niet meer! Waardoor hij / zij enorm schrikt van deze beweging en deze interpreteert als “ gevaar”!
Dus een belangrijk item... benader nooit een dementerende langs achter maar zorg er steeds voor dat er oogcontact is en ...maak geen bruuske bewegingen en roep niet tegen hen! Het is niet omdat iemand “bejaard” is dat hij / zij ook doof is!
Bij wijze van spreken zou het goed zijn als we al onze handelingen in slow- motion zouden doen, dit biedt vertrouwdheid en rust!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten