woensdag 3 april 2013

Wegloop gedrag bij dementerenden

Je hoort het wel af en toe eens op het nieuws of je ziet affiches met vermiste bejaarden hier en daar ophangen.
Het merendeel van deze vermiste bejaarden zijn personen met één of andere vorm van dementie.
Zij gaan de deur uit voor een wandelingetje of een boodschap en vinden de weg naar huis niet ( meer) terug.
Ze dwalen rond, vaak steeds verder weg van huis.
Het is uiterst belangrijk om een dementerende zo snel mogelijk terug te vinden. Vaak zijn zij niet gekleed op de weersomstandigheden waardoor ze snel onderkoeld raken. Daarnaast kunnen velen geen gevaar meer inschatten en lopen drukke wegen over of vallen en liggen ergens in een berm.
Voorkomen is dus beter dan genezen...
In Duitsland en Groot-Brittannië hebben ze daar een zeer goed alternatief op gevonden.
Aan de uitgang van heel wat woonzorgcentra hebben zij “ nep” bushokjes geplaatst. Men heeft uit ervaring geleerd dat de meeste dementerenden die “ weglopen” zich naar het dichtstbijzijnde bushokje begeven.
Op zich een vrij goedkoop alternatief...dat veel succes heeft.
In Joostens hebben wij geen nep bushokjes ...wel een hele veiligheidsprocedure.
Alle afdelingen en deuren zijn voorzien van een cijfer code om buiten te geraken.
Onze mensen moeten dus al heel wat deuren passeren vooraleer ze echt buiten raken.
Wanneer we met onze bewoners op stap gaan moeten we iedere keer een recente foto maken met een digitale camera van onze deelnemers.
Deze camera gaat ook mee tijdens de uitstap zodat we indien nodig onmiddellijk aan de hulpdiensten een recente foto kunnen tonen.
Dit is uiteraard een belangrijk hulpmiddel want wanneer de stress hoog is en men vraagt wat voor kleding iemand aan heeft wordt het vaak moeilijk antwoorden.
Daarnaast hebben al onze bewoners die meegaan buiten de voorziening een armbandje aan met hun naam, verblijfplaats en contact nummer op.
Gelukkig heb ik het zelf nog nooit meegemaakt!
Degene die meestal “vermist” raken zijn dementerenden die zich in de eerste of tweede fase bevinden ( en die wonen meestal nog thuis). Het buiten ronddolen heeft te maken met hun afnemende oriëntatie en verwardheid.
Er zijn heel wat veiligheidssystemen op de markt om deze mensen te beschermen. Zo kan je een “alarm” op de voordeur laten plaatsen...vanaf het moment dat de dementerende de deur uitgaat stuurt het alarm een signaal naar een GSM.
Ook een armband met een chip in kan een oplossing zijn om een “verdwaalde” dementerende zeer snel op te sporen.
En wanneer het toch misloopt...aarzel niet...maar verwittig onmiddellijk de hulpdiensten. Een recente foto is een geweldig hulpmiddel voor hen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten