zondag 31 maart 2013

Praten over vroeger

Zoals eerder gezegd werkt het korte termijn geheugen bij personen met dementie niet meer. Het heeft dus ook geen zin om te praten over vorige week of gisteren. Al die informatie wordt niet meer opgeslagen in hun brein.
Maar praten over vroeger ( hun kinderjaren, hun schooljaren, hun dorp, hun jeugdidolen,...) gaat nog erg goed en dementerenden vinden dit ook erg fijn!
En wat ze ook heel erg leuk vinden is om deze herinneringen vast te leggen in een plakboek.
Want zoals eerder gezegd werkt hun geheugen vooral visueel.
Plaatjes, prenten en foto's roepen in de hersenen herinneringen op.
Het is misschien wel een leuk idee om voor je dementerend familielid een boek te maken met oude foto's van zichzelf,zijn werk, hobby's, zijn jeugdidolen ( sporters, acteurs, zangers,...).
Bij de foto's kan je dan ook de “herinnering” schrijven of de naam van degene op de foto. Op deze manier maak je een soort van herinneringsboek.
Je zal daar niet alleen de dementerende heel erg blij mee maken maar ook zijn ganse omgeving.
Ik merk dat veel bezoekers de afnemende vorm van communicatie als erg moeilijk ervaren.
Heel wat mensen weten vaak niet wat te zeggen tegen een dementerende en hijzelf zal het gesprek niet kunnen onderhouden.
Door samen in het boek te bladeren zijn er langere gesprekken mogelijk.
Maar ook voor de begeleiders van onze mensen is zo een boek een geweldig hulpmiddel. Voor ons is het soms erg moeilijk om details uit iemand zijn verleden te achterhalen!
Heel wat van onze bewoners hebben ook een heleboel foto's aan hun muur hangen...van hun kinderen,(achter) kleinkinderen, dieren,...
Ook dit is voor hen fijn...de nabijheid van familie en dierbare herinneringen.
Een tip : hang naast een foto kader ook een briefje met enkele woorden op...een naam, een plaats,...Op die manier kunnen wij hen “helpen” memoriseren!
Vaak komen dementerenden pas in een rusthuis als het thuis echt niet meer gaat. Deze mensen zitten dan al in een gevorderd stadium van dementie en kunnen ons de voor hen belangrijke herinneringen , namen, ...niet meer geven.
Het herinneringsboek of muur foto's kunnen er dan voor zorgen dat we de dementerende beter leren kennen en op zijn interesses kunnen inspelen.
Maar het gaat soms ook verder...door kennis te hebben over iemands verleden kunnen we vaak ook inzicht krijgen in iemands gedrag!
Want dat verleden is van invloed op het leven nu!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten