zaterdag 6 april 2013

Depressieve gevoelens bij dementerenden

Men ziet vaak “ één of andere vorm van depressie” verschijnen in het leven van een persoon met dementie.
Deze depressieve gevoelens kunnen tal van oorzaken hebben...en vaak zijn de symptomen van depressie te herleiden tot gevoelens van eenzaamheid, een afname van het gevoel van eigenwaarde of niets “zinvol “ te doen hebben.
Heel wat bejaarden ( ook niet dementerenden) krijgen het etiket “ depressief” opgekleefd terwijl er een totaal andere oorzaak aan de grond ligt!
Bejaarden zitten in de laatste levensfase, en velen onder hen beseffen dit op de één of andere manier maar al te goed!
Ze kampen met zijn allen aan een gevoel van non – productiviteit ( en dus niet meer belangrijk voor de samenleving), ze voelen zich afgeschreven en afgedaan...
Dit fenomeen is eigen aan onze westerse samenleving. In andere culturen worden bejaarden gezien als “wijzen”...als degene die al heel wat watertjes hebben door zwommen en daardoor ook hun nut hebben bewezen.
Deze andere culturen hebben heel veel respect voor ouderen en zij bekijken hun cognitieve afname heel anders dan wij.
In onze cultuur en samenleving moet een persoon vooral een constructieve bijdrage kunnen leveren vooraleer we hem of haar als vol aanzien.
Onze mensen voelen maar al te goed dat zij aan deze “voorwaarde “ niet meer kunnen voldoen ...met alle zelfdestructieve gevolgen van dien.
België , betekent niets op wereldvlak doch scoren wij nummer één in het gebruik van anti – depressiva!
En als zovele actieve landgenoten reeds kampen met gevoelens van falen en ontoereikendheid...hoe denk je dan dat een persoon met dementie zich voelt?
Toch is het niet zo moeilijk om een persoon met dementie als “ vol” te aanzien.
Het aanbieden van “zinvolle” activiteiten zoals eenvoudige klusjes ( in de tuin werken, huishoudelijke taken, helpen koken, ...) bieden een enorm verschil.
Door hen te blijven betrekken in het dagelijks leven...hen te laten deel uitmaken van onze samenleving ...zal het gevoel van een “ nietsnut” te zijn serieus doen afnemen.
Er zijn heel wat taken die een dementerende perfect kan uitvoeren mits een creatieve aanpassing!
Zo heb ik een dame op de afdeling die nog perfect de vaat kan sorteren ...mits enige visuele ondersteuning. Door pictogrammen op de afwasbakken te kleven kan zij alleen haar taak uitoefenen. Of een heer die het onkruid in onze tuin zelfstandig kan uittrekken door de opdracht visueel te maken met foto's.
Sommige bewoners plooien een hele wasmand kledij zelfstandig op door de verschillende stappen te visualiseren...
Het inzetten van dementerenden in ons dagelijks leven is niet zo moeilijk...zij hebben vooral nood aan visualisatie en duidelijkheid.
Deze methodiek zorgt ervoor dat personen met dementie zichzelf als belangrijk en waardevol blijven zien....zonder hen loopt het huishouden mis!
En wanneer je erin slaagt dit gevoel over te brengen aan een dementerende heb je meer gedaan dan 10 psychologen tegelijkertijd!

1 opmerking:

 1. Michelle Van de Wauwer8 april 2013 om 04:31

  Beste Nadia,

  Wij zijn 5 laatstejaarsstudenten Orthopedagogie aan de Plantijn Hogeschool te Antwerpen die een eindwerk maken rond het activiteitenaanbod voor personen met vergevorderde dementie. We zijn op het idee gekomen om voelschorten te maken. Tijdens onze zoektocht naar informatie zijn we op jouw blog terechtgekomen. We vinden dat je heel knap werk levert en vragen ons af of we u enkele vragen zouden kunnen stellen. Indien u hier wenst op in te gaan kan u ons contacteren via: michelle.vandewauwer@student.plantijn.be

  Mvg en alvast bedankt

  Michelle Van de Wauwer
  Carmen Van Gorp
  Lien Van Dyck
  Kirsten Van der Aa
  Hanne Van Assche

  BeantwoordenVerwijderen