vrijdag 12 april 2013

Dementerenden kunnen nog keuzes maken

Ik zie het regelmatig gebeuren...dat begeleiders keuzes maken in plaats van hun bewoners, spijtig!
En dit heeft deels met tijdsdruk te maken...want een dementerende zelf een keuze laten maken kost tijd.
Vaak staat men er niet bij stil dat de manier waarop men keuzemogelijkheden aanbiedt een groot verschil kunnen maken.
Zo zag ik onlangs een zorgkundige aan een dementerende vragen wat hij op de boterham wilde...choco, confituur, kaas, salami of hesp.
Geen wonder dat de dementerende het antwoord schuldig moest blijven ....veel te veel keuzes met als gevolg dat de zorgkundige dan maar in zijn plaats besliste dat het choco werd.
En dan is ze naderhand nog verwonderd dat de man de boterham weigert op te eten.
En zo zijn er dagelijks tal van voorbeelden....waarop de dementerende een zogenaamde keuze krijgt maar uiteindelijk nooit zelf kiest!
Niet verwonderlijk dat onze mensen steeds passiever, apathischer en afhankelijker worden.
Toch weet ik uit eigen ervaring dat een dementerende wel degelijk eigen keuzes kan maken...mits de juiste ondersteuning.
Om te beginnen moet je er voor zorgen dat je de keuzemogelijkheden beperkt en visueel maakt.
Het heeft totaal geen zin om iemand uit vijf verschillende opties te laten kiezen, het enige dat je daarmee bereikt is chaos in het hoofd van een dementerende met als gevolg dat hij tilt slaat en niets meer kan uitbrengen.
Ondersteun datgene wat je vraagt visueel... laat hem bijvoorbeeld twee soorten beleg zien, bijvoorbeeld kaas en choco...wedden dat hij nu wel kan kiezen!
En dit principe geldt in veel situaties...drinken, eten, kledingkeuze, activiteiten,...
Wij staan er niet genoeg bij stil maar het brein van onze mensen werkt nog maar op één tiende vergeleken met ons brein...toch verwachten wij dat zij hetzelfde denken en op dezelfde manier keuzes maken dan wij...niet dus!
En dus als het te lang duurt vooraleer zij hun keuze maken worden wij zenuwachtig en nemen over.
Een zeer spijtige zaak...want eigen keuzes mogen en kunnen maken geeft mensen eigenwaarde en het gevoel dat zij een uniek persoon zijn die het eigen leven mogen leven!
En misschien duurt een keuze maken bij een dementerende over het algemeen iets langer...maar het uiteindelijke resultaat ervan is met geen geld te betalen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten