zondag 17 februari 2013

Verzameldrang

Heel wat van mijn bewoners hebben één of andere vorm van verzamel ( drang).
Ze verzamelen de meest “gekke” dingen zoals lege confituurpotjes, stukjes papier, dopjes van flessen, elastiekjes, oude kranten,...
We merken ook dat heel wat bewoners zaken gaan ontvreemden bij elkaar. Deze strategie behoort evenzeer tot de verzamel “woede”.
De oorzaak hiervan is niet altijd duidelijk.
Maar een mogelijke reden hiervan zou kunnen zijn dat heel wat bewoners de oorlogsperiode heeft meegemaakt...toen werd er niks weggegooid...dat kan mogelijks een verklaring zijn voor hun hamstergedrag.
Daarnaast is het best mogelijk dat velen onder hen geen “ herkenningsbegrip” meer heeft. Zij herkennen voorwerpen niet meer zoals wij die herkennen. Wij maken een duidelijk onderscheid tussen “ rommel” en bruikbare voorwerpen..zij niet meer. Dus alles wat ze tegenkomen en vinden is voor hen waardevol.
De verzameldrang is sowieso een gevolg van dementie. Pas dus ook op met uw opmerkingen rond dit gedrag.
Dementerenden kunnen niet meer overtuigd worden met rationele overwegingen...wat voor jou rommel of afval is ...is dat voor hen absoluut niet!
Je zal merken dat een persoon met dementie ook zijn eigen geliefde verstopplaats heeft waar hij of zij de spullen verzamelt.
Kijk maar eens in handtassen...daar vind je vaak al een schat aan “rommel”.
Zo weet ik van bijna al mijn bewoners waar hun “ schat plaats” zich bevindt...en daar houd ik regelmatig een grote schoonmaak.
Want resten koek, confituur- en boterpotjes vormen vaak een oorzaak van ongewenste bezoekers zoals mieren en muizen.
Het is goed om weten als begeleider of naaste waar u eventuele verdwenen spullen kan terugvinden...zo hoeft u niet eindeloos te zoeken naar verdwenen tanden, bril of hoorapparaat,... want deze worden vaak op dezelfde plek verzameld.
Dus een goeie tip voor iedereen die met dementerenden werkt of omgaat...
Beperk de verzamelplaatsen door alle overbodige kasten en laden af te sluiten.
Heb respect voor de verzameldrang...je kan een dementerende er niet op aanspreken... dit gedrag behoort nu eenmaal tot dementie.
Maar maak het jezelf ook niet moeilijk...als de verzamel plaatsen beperkt zijn wordt je zoektocht of opruimactie een stuk makkelijker.
En een gouden tip! Alvorens je vuilbakken of prullenmanden leeg gooit....inspecteer de inhoud ervan! Je zou ervan versteld staan wat ik daar al allemaal in (terug) heb gevonden...kunstgebitten, brillen, hoorapparaten...maar ook emotioneel belangrijke zaken zoals foto's, CD's en ander kostbaar materiaal. Want de (herkennings) functie van een vuilbak of prullen mand gaat uiteraard ook vaak verloren!

1 opmerking:

  1. Dank je wel hiervoor. Ik werk in de thuiszorg en heb een dementie training gedaan. Ik ben aanspreekpunt voor mijn team en deze vraag is al voorbij gekomen. Door te Googlen vond ik dit blog en kon zo de vraag beter beantwoorden. :)

    BeantwoordenVerwijderen