zaterdag 23 februari 2013

Agressie bij dementerenden

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er in de doelgroep dementerenden heel wat agressie voorkomt.
Dit klopt...maar misschien moet dit wel beter gekaderd worden.
Het is namelijk niet zo verwonderlijk dat personen met dementie meer gevoelig zijn en meer agressie uiten dan andere doelgroepen.
Ik heb al eerder aangetoond dat personen met dementie geen normen en waarden meer hebben zoals wij die aangeleerd hebben gekregen.
Wij hebben geleerd om beleefd te zijn tegen anderen...om onze frustraties niet te botvieren op onze medemens...om soms te zwijgen voor de lieve vrede!
Mensen met dementie hebben deze “ sociale reflex” niet ( meer). Zij zijn als het ware alle “aangeleerde” regels “ vergeten”.
Zij regeren vanuit “hun buikgevoel” en wie het dichtst bij hen staat zal het meest te verduren krijgen.
Wanneer zij boos of gefrustreerd zijn laten ze dit ook blijken...misschien niet altijd even beleefd maar je weet wel waarmee ze zitten.
Je kan dit zien als agressie maar je kan dit ook herkaderen naar eerlijkheid.
Zij winden er geen doekjes om en als het niet past in hun “belevingswereld” zal je dit ook weten!
De dementerende kan alleen maar vertrekken vanuit zichzelf...zij kunnen geen empathie meer opbrengen voor de andere. Zij zijn niet meer bezig met het feit “wat anderen van hen denken”... en op zich is dat ook een sterkte!
Alle “sociaal wenselijk gedrag” is verdwenen en wat er over blijft is echt en puur.
En waarom worden heel wat dementerenden vaak boos of opstandig?
Misschien omdat de omgeving hen niet begrijpt...of omdat wij hen zo nodig willen doen passen in onze leefwereld?
En wie is er dan niet eerlijk?...
Natuurlijk zijn zij vaak gefrustreerd. Want wij willen hen elke dag opnieuw onze eigen waarden en normen opdringen. Je mag niet smakken tijdens het eten...je moet beleefd zijn tegen anderen...je mag je teleurstellingen en frustraties niet laten zien...je moet gelukkig zijn,........etc
Maar is het niet veel eerlijker en oprechter dat we hen laten zijn wie ze zijn?
En wanneer agressie de spuigaten uitloopt....kan je heel duidelijk grenzen trekken. Dan ben jij degene die de grens moet bepalen want zelf kunnen ze dit niet meer. Maar niet elke uitlating van frustratie of het niet begrijpen van de situatie is de schuld van een dementerende.
Vaak zeggen wij met z'n allen...hij of zij heeft vandaag een goeie dag ( daar bedoelen we dan mee dat er weinig weerstand was en dat de dementerende goed naar ons geluisterd heeft).
Maar je zou evenzeer kunnen stellen...wij hadden een goeie dag vandaag...want de situaties waren duidelijk en overzichtelijk waardoor de dementerende niet moest overgaan tot agressie omdat hij het niet begreep!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten