woensdag 20 februari 2013

Belevingshoeken

Heel wat personen met dementie “dolen” op de gangen.
Urenlang zie je hen ronddwalen en kilometers lopen...op zoek.
Dit gedrag is vaak te wijten aan het feit dat er te weinig prikkels worden aangeboden. Hierdoor worden heel wat dementerenden onrustig...en gaan bij wijze van spreken zelf op zoek naar prikkels. Zij zijn vooral op zoek naar geluids- en bewegingsprikkels!
Zonder deze prikkels overheerst voor hen het gevoel van “ niet te bestaan” dus gaan ze lopen en “op jacht” naar deze voor hen belangrijke prikkels.
Huis- en leefkamers hebben vaak te weinig prikkels en daarom lopen zij de gang op...maar ook daar zijn geen geschikte prikkels te vinden...en lopen ze opnieuw de huiskamer in...En op die manier blijven zij dus een ganse dag lopen...
Je merkt dat deze mensen ook vaak moeite hebben met slapen en rusten.
Ze zijn wel moe...maar komen steeds opnieuw hun kamer uit!
Zij zijn en blijven gretig op zoek naar geluiden en bewegingen.
Deze moeten niet te hard of te zacht zijn maar juist genoeg om hun hersenen aangenaam bezig te houden.
Er bestaan heel wat van die “ onschuldige” prikkels met een juiste dosering zoals daar zijn:
het ronddraaien van discobollen, projecties van allerhande figuren op de muur, rustige (achtergrond) muziek, vogelgeluiden, rustige en trage films( den dikke en den dunne, ...),...
Deze theorie komt van de Nederlandse sociale geriater Anneke Van der Plaats. Zij is een eminentie op het vlak van dementie!
Het is zij die mij inspireerde om hier iets wezenlijks met te doen.
Zo kwam ik op het idee om belevingshoeken in te richten op onze gangen.
Er zijn in onze gang heel wat “verloren “ hoekjes die makkelijk in te richten zijn.
Zo kocht ik reeds een vogelkooi met ( nep) vogels met een sensor. Zij tjilpen en fluiten iedere keer als zij beweging detecteren.
Maar ook een voelwand kan dementerenden prikkels aanreiken. Door een wand met voelmateriaal te installeren worden zij uitgenodigd om te voelen en te friemelen.
Een hoekje met relaxatie zetels waar een cd speler staat waaruit vogelgeluiden tevoorschijn komen...kan een hulpmiddel zijn.
En een beamer met projecties van den dikke en den dunnen op een grote witte muur omgeven met zetels ook een rustpunt betekenen.
Ook gekleurde lichten die een schijnsel op de muur veroorzaken kan een extra prikkel veroorzaken voor onze mensen.
En dus ga ik aan de slag...uiteraard wordt dit één groot experiment... maar ik hoop alvast het voor onze bewoners van ongelooflijke meerwaarde zal zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten