woensdag 13 februari 2013

Tante Kato

Tante Kato is mijn alter ego ; )))
Ze is een dame op leeftijd, met grijze haren, een brilletje en een paars kleed met rode bloemen.
Iedere dinsdag voormiddag komt zij op bezoek bij onze bewoners met haar koffer vol verhalen.
Zoals ik jullie eerder al vertelde houden onze mensen enorm veel van verhalen. Maar echt verhalen voorlezen werkt niet ( meer). Hun concentratie niveau is te kort om een “echt verhaal” te kunnen volgen.
En... dus gooi ik het over een andere boeg.
Tante Kato heeft heel wat attributen in haar koffer zitten waar ze verhalen mee vertelt! Het verhaal wordt dus grotendeels ondersteund door visuele, auditieve en tastbare voorwerpen. En zo krijgt een verhaal een totaal andere dimensie!
Eigenlijk is het een verhaal op basis van zintuiglijke prikkeling. Onze mensen mogen aan alle attributen voelen, ruiken, horen en proeven!
Zo is er ook het verhaal rond “de herfst”.
Tante Kato vertelt de bewoners dat er in de herfst heel wat bladeren van de bomen waaien. Wat uitgebeeld wordt met “echte” vallende bladeren ondersteund door een waaier ( wind).
In de herfst regent het ook veel, waarbij de paraplu uit de koffer getoverd wordt en er een regenbui volgt ( een plantensproeier en een regenbuis) zorgen voor het ondersteunde effect.
Gelukkig kunnen we in de herfst ook genieten van een warme chocolade melk aan het haardvuur, waarbij tante Kato een DVD met haardvuur uit haar koffer tovert en in de DVD speler steekt. De bewoners krijgen allemaal een lekkere kop chocolademelk ( proeven en ruiken) en genieten er volop van!
In de herfst zoeken ook heel wat dieren hun toevlucht , de egel zoekt bescherming ( de egel is zelf gemaakt uit oude fietsbanden en iedere bewoner mag eens voelen aan zijn prikkels).
En zo is tante Kaat een graag geziene figuur op Joostens.
Onze bewoners leggen ook het verband tussen tante Kato en haar verhalenkoffer!
En... zo is dinsdag voormiddag vanaf nu omgevormd tot verhalentijd!
En... het grappige van heel het verhaal is dat mijn bewoners me telkens wijzen op de “gemiste” aanwezigheid van Tante Kato.
Maar zusterke, je had erbij moeten zijn, die tante was hier weer met haar valies en haar verhaal was weer de moeite zene' ;)))
Een volgende keer ... moet je er echt eens bij zijn ...:)))
En zodoende weet ik... opzet geslaagd!
Op naar de volgende Tante Kato...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten