zaterdag 9 februari 2013

Valpreventie bij dementerenden

Het is een spijtig gegeven maar heel wat dementerenden maken soms een lelijke val waardoor zij een heup – of andere fractuur oplopen.
Dit is te wijten aan het gegeven dat velen onder hen te kampen hebben met een verstoorde motoriek.
Hun evenwicht is verstoord...ze lopen moeizamer...trekken zich soms recht aan onstabiele voorwerpen...gaan naast een stoel zitten,..
Om dit zo veel mogelijk te voorkomen zijn er enkele belangrijke zaken die we in acht moeten nemen.
Zo is het uitermate belangrijk dat zij kleding dragen die past! Broekspijpen die te lang zijn en rokken die afzakken zijn vaak een aanleiding om te vallen.
Ook aangepast schoeisel is zeer belangrijk. Pantoffels geven weinig steun waardoor mensen vaak hun voet omzwikken en vallen. Ook schoenen met loshangende veters of sandalen met te los zittende sluitingen vormen een gevaar.
Maar niet alleen kledij en schoeisel zijn bronnen van gevaar, ook de inrichting van het huis of de voorziening kunnen een val veroorzaken.
Een overdaad aan meubelen is af te raden...deze vormen heel wat obstakels en hindernissen op hun weg waardoor de kans op vallen vergroot.
Of de vloerbedekking....zo weten veel mensen niet dat bijvoorbeeld de zwart- wit tegels een belangrijke oorzaak van vallen zijn. Dementerenden hebben een probleem met diepte zicht en contrasten. Voor hen zijn die zwarte tegels “putten” die zij ten allen tijden trachten te vermijden. Zij gaan dan als het ware over die zwarte tegels willen stappen uit angst in een put te vallen!
Ook (kleine) drempels aan deuren zijn een potentieel gevaar. Onze mensen zien deze meestal niet en struikelen erover.
Of wat te denken van tapijten op de vloer...rollators worden abrupt gestopt door de ondergrond van een tapijt of mensen struikelen over de hoeken.
En hoe oplettend en goed we ook trachten om vallen te voorkomen...het gebeurt spijtig genoeg.
Nu zijn er op de markt speciale broekjes te koop...”valbroeken”.
Dit is een elastisch broekje waar men aan de zijkanten ( heupen) beschermingsmateriaal in heeft verwerkt.
Het broekje kan gewoon onder de kleding gedragen worden en wanneer mensen dan toch vallen breekt het de val zodat heupfracturen geminimaliseerd worden.
Want een heupfractuur is verschrikkelijk voor onze mensen. Zij moeten geopereerd worden en er volgt een lange revalidatie weg....en meestal zien we dat zij dan heel snel achteruitgaan...zowel lichamelijk als psychisch.
Dus voorkomen is beter dan genezen!!!
een valbroekje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten