zondag 1 december 2013

Kerstcadeautjes

De feestdagen zijn weer in zicht en dat betekent voor veel mensen cadeautjes tijd!
Want een kerstmis zonder geschenken is geen kerst voor velen.
Dat is zeker waar maar ik wil toch nog even benadrukken dat een cadeau voor een dementerende kopen weloverwogen dient te gebeuren.
Heel wat mensen kopen met de beste bedoeling een mooie kerstroos of een prachtig kerst bloemstukje.
Weet dat deze zaken uiterst giftig zijn ( kerstroos en hulst zijn levensgevaarlijk als ze opgegeten worden). En weet ook dat een dementerende vaak niet meer het besef heeft dat hij geen planten kan opeten.
Dus je doet hen absoluut geen plezier met deze zaken....integendeel.
Het zal je misschien verwonderen maar onze bewoners zijn het meest blij met hele simpele dingen....
Koekjes, snoepgoed, knuffeldieren, papieren zakdoekjes, tijdschriften, ....
Misschien is het wel een idee om je dementerend familielid een abonnement op een krant of tijdschrift cadeau te doen. Het is ongelooflijk hoe zij dagelijks in de weer zijn met deze zaken. Ook al kunnen ze niet altijd meer goed lezen ....ze vinden het ten eerste al geweldig om “post” te krijgen ( onder de vorm van een dagelijkse krant bijvoorbeeld) en ten tweede kijken zij heel graag naar plaatjes en verzinnen daar vaak hun eigen verhaal bij ( het stimuleert dus hun geheugen en fantasie).
Wat ook een geweldig cadeau is...de XL druivelaar. Je kent hem wel de kalender waar je elke dag een blaadje kan afscheuren met aan de achterkant een mopje.
Deze kalender bestaat ook in een heel groot formaat! Het voordeel van dit cadeau is dat de dementerende visueel geholpen wordt zich te oriƫnteren in de tijd en de grootte van de cijfers en letters is ideaal voor degene die moeilijker lezen.
Daarnaast denk ik ook aan een persoonlijk samengestelde cd. In dit tijdperk is het een koud kunstje om de lievelingsmuziek van je dementerend familielid op cd te branden. En zoals jullie weten is muziek in 99% van de gevallen een bingo!
En wanneer dit cadeautje dan nog super mooi verpakt wordt met kleurrijk papier en grote krullen en strikken ....ben ik er zeker van dat zij hun kerstcadeau super zullen vinden!
Het is de kunst om een persoonlijk cadeautje te maken / kopen,....iets dat dicht bij henzelf ligt. Daar doe je hen veel meer plezier mee dan dure cadeaus waar zij totaal geen voeling ( meer )met hebben.
de XL druivelaar


Geen opmerkingen:

Een reactie posten