dinsdag 13 januari 2015

Mensen inspireren

Ik word heel blij van het gegeven dat ik anderen kan inspireren.
Het was dan ook een verrassing dat ik vandaag mijn naam zag verschijnen in een krantenartikel : )
Maar ik word nog gelukkiger van het feit dat heel wat mensen overtuigd zijn van het nut van onze voelschorten voor mensen met dementie!
Tijdens de voorbije workshops kwamen er reeds heel wat mantelzorgers maar ook professionals langs die met deze methodiek aan de slag wilden gaan.
Mensen uit de thuiszorg, studenten ouderenzorg, animatoren, ergotherapeuten, zorgkundigen, partners,...
En dan zien dat deze mensen daadwerkelijk aan de slag gaan en “mijn missie” uitdragen, daar wordt een mens zo gelukkig van!
Ik kan het niet genoeg benadrukken maar mensen met dementie zijn op vlak van zintuiglijke prikkeling van hun naasten afhankelijk.
Heel wat van onze mensen zijn gekluisterd aan hun rolwagen, en kunnen zichzelf niet meer verplaatsen.
Het gevolg is dan vaak dat deze mensen uren aan een stuk op hetzelfde plaatsje blijven zitten zonder de juiste prikkels op de juiste moment.
Ze worden , met goede bedoelingen, voor de TV geplaatst maar vaak worden zij hierdoor overprikkeld met negatief gedrag tot gevolg.
En dan gaan ze zelf op zoek naar prikkels, zoals de eigen huid open prullen, kleding kapot trekken, gillen, roepen, stereotiepe gedragingen ( wiegen, hoofd schudden, met de vingers tikken, krassen over een tafelblad,....) allemaal uitingen van een nood aan positieve prikkels.
En nog erger zijn de bedlegerige mensen!
En ik ben blij dat ik tijdens de workshops die broodnodige visie kan delen met anderen en hen kan inspireren om mee te werken aan een positieve bejegening van mensen met dementie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten