maandag 25 augustus 2014

Herinneringsdoos
Mensen met dementie gaan voor een groot deel in het verleden leven.
Dit heeft te maken met het gegeven dat hun korte termijn geheugen ernstig beschadigd is waardoor zij geen nieuwe informatie kunnen opslaan en vasthouden.
En dus gaan gebeurtenissen en herinneringen uit hun jongere jaren een steeds belangrijkere plaats innemen in hun huidig leven.
Mensen met dementie vinden het gewoon ook heel erg fijn om te praten over hun verleden.
Om dit fenomeen te stimuleren en te ondersteunen kan je voor de persoon met dementie gebruik maken van een Herinneringsdoos.
Een Herinneringsdoos is niet meer dan een (houten) kist of een krat met daarin voorwerpen die een belangrijke rol hebben gespeeld in het leven van de persoon met dementie.
Een voorbeeld van voorwerpen in een Herinneringsdoos voor iemand met een agrarisch verleden: hooi, pluimen ( link met kippen), rood met witte bolletjes sjaal, flesje melk, miniatuur dieren ( kip, varken, koe,...), foto's van zijn boerderij, gedroogde bloemen ( veldbloemen), aardappel, fruit, gereedschap,...
De Herinneringsdoos hoeft niet perse afgestemd te zijn op een beroepsverleden het kan ook gewoon voorwerpen bevatten die (opnieuw) mooie herinneringen oproepen zoals foto's van de kinderen en kleinkinderen, het huwelijksboekje,
een pijp, eau de cologne, juwelen, medaille, blikken dozen,....
Het is vooral belangrijk dat de voorwerpen een bepaalde (positieve) binding hebben met de persoon waardoor de zintuigen optimaal geprikkeld worden en waardoor ( vergeten) herinneringen en verhalen opnieuw boven komen!
Het is vaak zo dat bezoekers soms niet meer weten wat te zeggen of te doen met de persoon met dementie...zo kan de aanwezigheid van een Herinneringsdoos op de kamer een mooie gelegenheid zijn om samen te vertellen en plezier te maken.
Deze methodiek is ook bijzonder geliefd bij kinderen, want zij zijn van nature nieuwsgierig en zullen het geweldig vinden om alle voorwerpen te bekijken en de mooie verhalen te aanhoren.
Ook voor ouderen die slechtziend zijn en die veel moeite hebben om letters te lezen of foto's te bekijken kan de doos met voorwerpen een mooi alternatief bieden. Er kan gevoeld, geroken, gehoord en geproefd worden!
voorbeeld van de inhoud van een herinneringsdoos

Geen opmerkingen:

Een reactie posten