donderdag 14 augustus 2014

Animatie

Ik weet niet of u het artikel in de krant “ de morgen” reeds gelezen hebt .
Onze nieuwe Vlaamse regering gaat de subsidies voor animatie afschaffen in de rusthuizen!
Volgens hen kunnen vrijwilligers evengoed activiteiten organiseren voor onze bewoners daar zijn volgens hen geen professionals voor nodig.
Naar mijn bescheiden mening is dit toch wel zeer kort door de bocht gaan.
Deze politici beseffen niet dat animatie veel meer is dan het organiseren van een bingo avond of het regelen van een artiest die komt optreden!
Animatie is een visie die erop gericht is de levenskwaliteit van een kwetsbare groep bewoners te optimaliseren en te vergroten.
Mensen met dementie hebben nood aan activatie want zelf slagen zij er niet meer in zichzelf “bezig” te houden.
En zoals ik reeds vaker heb gezegd zullen mensen die zich vervelen veel sneller afglijden in apathie en zullen zij veel meer gedragsproblemen ontwikkelen!
Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat activiteiten zorgen voor een vaste en noodzakelijke structuur in het leven van een persoon met dementie.
Activiteiten gaan trouwens veel verder dan bingo spelen. Heel wat rusthuizen hebben voornamelijk mensen met dementie die zich reeds in een gevorderde fase bevinden. Deze mensen hebben een totaal andere zorgvraag!
Zij zijn gebaat met basale activiteiten zoals daar zijn : belevingstheater, snoezelen, zintuiglijke activering,....
Ik vind het wraakroepend dat enkele politici die waarschijnlijk nog nooit van dichtbij werden geconfronteerd met dementerenden zulke ingrijpende beslissingen kunnen nemen!
Wie zal dan in de toekomst deze uiterst kwetsbare groep begeleiden en zorgen dat hun levenskwaliteit gevrijwaard blijft?
Verzorgend en verplegend personeel heeft geen tijd om noodzakelijke activiteiten te ondernemen met onze bewoners, de werkdruk is namelijk immens hoog in de rusthuizen....dus zullen onze rusthuizen , zonder animatoren, niet meer dan veredelde ziekenhuizen worden....met alle gevolgen van dien!
En de rusthuizen die er desondanks toch voor blijven kiezen om met animatoren te werken zullen niet anders kunnen dan hun dagprijzen te verhogen.
Dan stel ik mij de vraag....wie wordt hier nu beter van?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten