maandag 27 januari 2014

Het niet meer herkennen van personen

Iedereen die met dementie te maken heeft kent het fenomeen....op een bepaald moment herkent de dementerende persoon zijn naasten niet meer.
Veel mensen vragen zich af hoe dit komt....
Dit alles heeft te maken met de werking van het geheugen. Ons geheugen bestaat uit een hele reeks beelden die wij op elk moment kunnen oproepen, razendsnel en onbewust.
Als iemand tegen ons zegt de sleutel ligt naast de radio dan kunnen wij ons daar een perfecte voorstelling van maken en de sleutel ook zeer snel vinden.
Ons geheugen heeft dus niet alleen de functie om herinneringen op te halen maar ook om dingen te herkennen. Hierdoor weten wij waar we zijn, waar we naartoe moeten, herkennen we anderen en weten we hoe een bepaald voorwerp eruit ziet.
Vanaf het moment dat dementie begint, worden er geen nieuwe beelden meer opgenomen in het geheugen.
Bestaande beelden vervagen en gaan verloren, eerst degene van de afgelopen jaren nadien die van veel eerder. Alleen de beelden uit een heel ver verleden ( 50 jaar geleden) blijven bestaan.
En dat is ook de reden waarom een dementerende zijn naaste nu niet meer herkent.
Zijn overgebleven beelden dateren uit een ver verleden en kloppen niet meer met de realiteit ( beeld van nu).
En dus zal een dementerende vrouw bijvoorbeeld haar man na verloop van tijd niet meer herkennen omdat alleen nog het beeld van haar man van vroeger bestaat.
Hetzelfde geldt ook voor de kinderen, de dementerende heeft een beeld in het hoofd van de kinderen toen die nog klein waren maar er bestaat geen beeld meer van de volwassen kinderen.
Dat is ook de reden waarom dementerenden “ in het verleden “leven.
In medebewoners herkennen zij hun moeder of vader....net omdat die beelden nog levendig in hun geheugen zitten.
Daarom vinden zij het ook geweldig om over vroeger te praten. Foto's van vroeger te bekijken....dit biedt hun herkenning en bijgevolg ook veiligheid.
Hoe meer je hen probeert te overtuigen van wie wie is hoe meer chaos je creëert en hoe angstiger zij gaan reageren want datgene wat je zegt kunnen zij niet meer oproepen en ook niet meer inprenten!

2 opmerkingen:

 1. Beste Nadia,

  Toch kunnen er wel nieuwe beelden bijkomen, is mijn ervaring. Tijdens mijn muziekactiviteiten neem ik bijvoorbeeld altijd mijn hond mee, en als die eens een keertje niet mee kan, vragen ze bijna allemaal waar de hond gebleven is. Ook al kennen ze hun eigen naam soms niet meer, toch heb ik het idee dat wel degelijk nieuwe beelden kunnen blijven hangen. Zo ook met nieuwe liedjes die ze nog niet kennen, die ze na vaak herhaald te hebben, toch op een gegeven moment kunnen herinneren en meezingen of anticiperen op de melodie. Of ze mijn naam nog altijd weten, dat denk ik niet, maar dat is ook niet zo belangrijk. Mensen herkennen jou toch ook, ook al ben je een relatief nieuw beeld in hun geheugen?

  Misschien hangt het samen met de muziek, wat een groter impact heeft, vooral op de dementerende medemens?

  Groetjes, Reinder Paauw

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Reinder,

  Mijn ervaring leert me dat heel wat personen met dementie ernstige inprentingsstoornissen hebben waardoor het voor hen heel moeilijk wordt om nieuwe "plaatjes" op te nemen.
  Niettegenstaande herkennen of voelen zij een bepaalde sfeer heel goed aan!
  Personen met dementie zijn uiterst gevoelig aan sfeer en een positief klimaat....dat maakt ook dat zij fijne ervaringen koesteren ....hierdoor zijn zij in staat om positieve associaties te leggen zoals jij en je hond, jij en je muziek,...
  Mijn bewoners kunnen mijn naam niet onthouden maar ze her ( kennen) zeker mijn positieve energie en mijn extraverte persoonlijkheid. Dit wil alleen maar zeggen dat wij hun kwaliteit van leven positief kunnen beïnvloeden door "ons zijn".

  BeantwoordenVerwijderen