zondag 10 november 2013

Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd

Dat is een beetje het motto dat ik probeer na te streven voor mijn bewoners en mezelf.
Humor is een fantastisch wapen tegen alle negatieve gevolgen van dementie.
Het is wetenschappelijk bewezen dat lachen een positieve invloed heeft op zowel het lichamelijk als het psychisch welzijn!
En dit geldt niet alleen voor de bewoners maar ook voor begeleiders.
Want laten we niet vergeten dat ook hulpverleners vaak geconfronteerd worden met hele moeilijke situaties tijdens hun werk. Verbale – en fysieke agressie, een werkdruk die immens groot is, afscheid nemen,....ook voor hen is het belangrijk dat er eens gelachen kan en mag worden.
En wanneer het personeel ontspannen kan werken en er een fijne sfeer hangt zal dit ook zijn weerslag hebben op de bewoners ( spiegelneuronen).
Maar net zo goed andersom....wanneer bewoners zich ontspannen voelen zal er veel minder probleemgedrag ontstaan en staan begeleiders minder onder druk.
Dus humor is een geweldig aspect in de zorg!
Afgelopen dinsdag organiseerden we met de animatoren een heuse “lach namiddag”.
We speelden sketches na van Gaston en Leo , de fameuze sketch van Joske vermeulen, het bankske,.... allemaal heel visuele acts met vooral overacting.
Dat gegeven is erg belangrijk voor mensen met dementie.
Humor moet overdreven worden want subtiele grapjes begrijpen zij niet ( meer).
Dus mag het serieuze kolder zijn ; )
En het fijne aan zo een namiddag is dat de sfeer lange tijd blijft nazinderen in de groep.
Mensen die eens goed gelachen hebben voelen zich ontspannen, vergeten al hun zorgen en drijven voort op een positief elan.
Uiteraard kan je niet elke dag zo een show in elkaar steken maar dan probeer ik met kleine dingen eenzelfde sfeer te creƫren.
Ik kom ' ochtends al zingend van “ goeiemorgen, goeie dag” de kamers binnen, ik maak domme eenvoudige grapjes, imiteer bekende figuren,....allemaal kolder maar het werkt ongelooflijk goed!
En het mooist van al....het werkt aanstekelijk...want ook bewoners gaan dit oppikken en evengoed grapjes vertellen en gekken bekken trekken tot groot jolijt van iedereen .
Ik kan wel zeggen dat humor een methodiek is die van onschatbare waarde is als je werkt met deze doelgroep!
het oud koppel uit de sketch het bankske

Geen opmerkingen:

Een reactie posten