zondag 4 december 2016

Een geweldig kado

Mensen vragen me vaak met welk kado ze hun familielid met dementie kunnen plezieren.
Ik raad mensen vaak aan om zelf een levens - of herinneringsboek te maken.
Zoals iedereen allicht weet, gaan mensen met dementie alsmaar meer in het verleden leven. Dat verleden krijgt opnieuw een belangrijke plaats in het heden.
Wat is er dan geweldiger dan herinneringen aan dat verleden, opnieuw kunnen ophalen?
En om 'verborgen' herinneringen op te halen moeten mensen met dementie zintuiglijk gestimuleerd worden.
Met behulp van foto's, geuren, smaken, geluiden en bevoelen kunnen we de herinneringen uit lang vervlogen tijden opnieuw tot leven wekken.
Een levens - of herinneringsboek maken, kan je makkelijk zelf.
Je neemt een (foto) boek waar je oude foto's in kleeft. Iedere oudere heeft thuis ( op zolder) nog wel een doos met oude foto's staan.
Je schrijft bij iedere foto's wie er op de foto staat en waar hij is genomen. 
Bijvoorbeeld : een foto van toen de persoon kind was, een foto van de broers en zussen, foto van zijn / haar huwelijk, geboorte van de kinderen, huis waar iemand jaren woonde, huisdieren die ze vroeger gehad hebben, vakantiefoto's van vroeger, feesten, ....
Op die manier kan je iemands leven in kaart brengen.
Het fijne hiervan is dat wanneer er bezoek komt in het rusthuis, het boek genomen kan worden en er samen gekeken, gelezen en gepraat kan worden , over vroeger.
Want vaak, weet bezoek niet zo goed wat te zeggen of wat te doen. Het herinneringsboek kan mensen helpen om ' een fijn contact' te hebben.
Ook de persoon met dementie vindt het heel fijn om in zijn levensboek te bladeren en zo opnieuw zijn leven te ontdekken.
Er bestaat ook zoiets als een sprekend fotoalbum. Iedere bladzijde heeft een insteekhoesje waar de foto of prent ingeschoven kan worden. Bij iedere bladzijde kan met behulp van een ingebouwde microfoon een persoonlijke boodschap ingesproken worden. 
Door een druk op de knop wordt de informatie van de foto afgespeeld. het fotoalbum heeft een ingebouwde luidspreker met volumeknop. 
Deze sprekende fotoalbums zijn te koop bij de online shops van de ziekenfondsen.
Ik ben ervan overtuigd dat heel wat personen met dementie, dit een fantastisch kado vinden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten