zondag 20 oktober 2013

Spreken Met Ondersteuning van Gebaren ( = SMOG)

Ik heb het er al eerder over gehad maar vandaag nogmaals...
Bij mij op de afdeling heb ik momenteel twee bewoners die aan de ziekte van Pick lijden ( de ziekte van Pick is een frontale dementie die vooral heel veel invloed heeft op het spraakvermogen ( afasie) en agnosie veroorzaakt).
Dankzij de SMOG gebaren zijn deze bewoners in staat om zichzelf duidelijk te maken en het helpt hen om te kunnen blijven communiceren met anderen.
Iedere dag ( na het ontbijt) herhalen we de gekende SMOG gebaren en leren we er telkens ééntje bij.
Op dit moment kennen de meeste bewoners zo een 30 gebaren. Vooral de basis gebaren zijn gekend ( eten, drinken, toilet, pijn, koffie, feest,...)
Ik leer bewust heel de groep deze SMOG gebaren aan, op deze manier zijn ze in staat om ook met taal zwakkere bewoners te communiceren!
Bij het gebruik van smog worden vooral de “ kernwoorden” uitgebeeld en is het een ondersteunende communicatievorm.
SMOG wordt ten zeerste aanbevolen bij mensen die een slechte of zelfs geen spraak meer hebben. Daarnaast is het aanleren van SMOG relatief eenvoudig!
De SMOG gebaren zijn voor de hand liggende gebaren...zoals bijvoorbeeld het woord melk dat uitgebeeld wordt alsof men een koe melkt.
Spreken met ondersteuning van gebaren stimuleert het spraakvermogen!
Ik merk zelf dat de smog gebaren vooral een functionele waarde hebben waardoor gebruikers iets kenbaar kunnen maken wat ze met verbale taal niet meer kunnen!
Iemand met afasie produceert klanken maar vaak geen verstaanbare taal meer!
Dit gegeven zorgt ervoor dat hun zelfvertrouwen groeit en dat ze veel langer zelfstandiger blijven functioneren en voor vol blijven aanzien worden!
Alleen al dit gegeven maakt dat SMOG een bijzondere methodiek is die veel meer gepromoot zou moeten worden.
Momenteel kennen te weinig begeleiders SMOG waardoor belangrijke kansen voor bewoners verloren gaan.
Na onderzoek is gebleken dat meer dan 70% van de begeleiders die SMOG hanteren zeer positief staan tegenover deze methodiek.
Zij ervaren dat hun bewoners langer zelfredzaam zijn en zich psychisch veel gelukkiger voelen t.o.v. bewoners die geen SMOG kennen en gebruiken.
Op zich is dat niet zo vreemd...wanneer je jezelf kan uitdrukken ervaar je begrip en blijf je communiceren met anderen waardoor je minder snel eenzaam zult worden!
Ik ben alvast zeer overtuigd van het gebruik van SMOG...ik leer al mijn bewoners en mijn collega's' met heel veel plezier alle basis gebaren aan.
SMOG gebaar voor koken


3 opmerkingen:

 1. Dag Nadia,
  Ik vind het super dat je zoveel moeite doet om ook deze 2 bewoners mee te integreren in de groep door SMOG taal te gebruiken. Eén van deze 2 bewoners is mijn mama, vandaar mijn vraag of het misschien mogelijk is om eens een activiteit met SMOG gebaren te doen waar ook de familie eens aan mee kan doen, zodat wij ook enkele basisgebaren aanleren.
  Groetjes,
  Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Marijke,

  Ik ga dat zeker en vast eens doen! Het is geweldig om te zien hoe jouw mama gretig meedoet en deze gebaren ook functioneel gebruikt!
  Ik organiseer weldra een cursus voor familie en geïnteresseerden!
  Groetjes,
  Nadia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Super!! Bedankt :-)
   Groetjes,
   Marijke

   Verwijderen