dinsdag 25 augustus 2015

Buddyproject voor mensen met jongdementie

Dementie is niet alleen een “oude mensen ziekte”. Ze treft ook heel wat mensen onder de leeftijd van 65 jaar.
Wanneer de eerste symptomen van dementie zich onder de leeftijd van 65 jaar manifesteren, spreekt men van jongdementie, ongeacht wanneer de diagnose gesteld wordt.
Vaak zijn deze mensen nog volop aan het werk, hebben ze nog thuiswonende kinderen en een uitgebreide hobby – en vriendenkring.
De ziekte dementie slaagt dan in als een bom!
Het leven van de persoon zelf en diens omgeving wordt totaal overhoop gegooid.
Na verloop van tijd zal uit werken gaan niet meer lukken, de zelfredzaamheid wordt aangetast en er komt een immens grote druk op de rest van het gezin te liggen.
Om deze gezinnen te ondersteunen werd het buddyproject “ het ventiel” in het leven geroepen.
Een persoon met jongdementie krijgt hier een buddy toegewezen om samen leuke dingen te ondernemen.
Anders dan bij ouderen , hebben deze mensen nog veel energie en behoefte aan lichaamsbeweging en activatie. Dus gaan ze samen paardrijden, fietsen ( tandem), een pint pakken, wandelen, sporten, naar een concert,...tal van leuke en toffe dingen waar de persoon met dementie van geniet.
Dankzij deze vrijwilligers , alle buddy's doen dit op vrijwillige basis, wordt het gezin op tijd en stond ontlast en geven zij opnieuw perspectief aan het leven van de persoon met (jong) dementie.
De persoon met dementie kan dankzij de buddy zijn (oude) hobby of sport verder zetten en /of nieuwe dingen ontdekken.
De buddy's worden opgeleid en ondersteund door het expertise centrum dementie.
Momenteel loopt dit project voornamelijk in Kortrijk en omstreken.
Hoe geweldig zou het zijn dat in gans Vlaanderen dit project zou uitgroeien tot een waar succes!

zondag 9 augustus 2015

Een nieuwe horizont tegemoet

Dat ik gebeten ben door alles wat met dementie te maken heeft, zullen jullie ondertussen al wel weten.
Dementie en voornamelijk , de begeleiding en bejegening van mensen met dementie, is mijn stokpaardje en mijn grote drive.
Het is die gedrevenheid die ervoor gezorgd heeft dat ik binnenkort een nieuwe uitdaging op professioneel gebied zal aangaan.
Vanaf 1 september ga ik aan de slag in het expertise centrum dementie voor de regio Antwerpen – Mechelen als dementie – expert.
Dat wil zeggen dat ik overal , waar ze maar willen, vormingen zal geven over dementie.
Ik zie dit als een ongelooflijke uitdaging en hoop dat ik op die manier heel wat mensen kan aanwakkeren met mijn vuur ; )
Ik hoop dat ik op die manier de wereld van mensen met dementie toch een klein beetje kan (bij)sturen zodat hun kwaliteit van leven toeneemt, voor minder ga ik niet.
Uiteraard wil dit ook zeggen dat ik met heel veel pijn in mijn hart Joostens vaarwel zeg.
Dit betekent zeker en vast niet dat ik mijn bewoners nooit meer zal zien!
Ik zal hen nog regelmatig bezoeken en leuke dingen met hen ondernemen, dat weet ik heel zeker, ze liggen me te nauw aan het hart!
Mijn blog houdt ook niet op te bestaan. Via deze weg hou ik jullie op de hoogte van de wereld van dementie zoals hij is.
Ik zal met heel wat experts in aanraking komen en zelf nog heel veel leren over dementie en dat wil ik heel graag met jullie blijven delen!